onsdag 27 november 2019

Recension: Grejen med substantiv och pronomen.

Titel: Grejen med substantiv och pronomen.
Författare: Sara Lövestam.
Förlag: pirat förlaget.
Sidantal: 160.
Handling:

Vad är likheten mellan ett substantiv och en baguette? Hur säger man egentligen biceps i plural och varför kan inte vuxna människor ha ett sansat samtal om pronomen?
I denna uppföljare till läsarsuccén Grejen med verb finns allt en människa kan fundera över när det gäller substantiv (och pronomen). Använd den istället för en skolbok för att lära dig om numerus och bestämdhet, ta fram den på bussen för att liva upp dina medresenärer eller kryp upp i en fåtölj med en pralin och bara okynnesläs om grejen med substantiv!

För en språkälskare som mig, så är denna gula bok ett riktigt guldkorn! Jag läser, nej jag plöjer, igenom denna lilla pärla och blir glad i själen. Lövestam lyckas göra grammatik lättillgänglig och intressant.

Om du någon gång tvekat över vad ett substantiv verkligen är, eller funderat över varför en stor del av den svenska befolkningen verkar så arg över pronomen hen, så har Lövestam svaren till dig. Ett stort plus är att du kommer le genom läsningen om dina frågor kring substantiv och pronomen.

tisdag 26 november 2019

Tisdagstrion: Frestelser.

Tisdagar är härliga, för då är det dags frö tisdagstrion hos Ugglan & Boken. Denna vecka har vi fått temat frestelser och jag har valt böcker som innehåller något ätbart som frestade mig under läsningen. Ni vet när man läser om mat och det riktigt vattnas i munnen, det är något som dessa tre böcker lyckats med hos mig.

 Den turkish delight och varma choklad som finns med här. Wow, wow, wow!
 Det finns så mycket mat med i denna goding, så mycket att jag var hungrig genom hela läsningen...
Älskade stekta gröna tomater! Jag hade så gärna smakat denna delikatess.

måndag 25 november 2019

Recension: Fangirl.

Titel: Fangirl.
Författare: Rainbow Rowell.
Förlag: Berghs.
Sidantal: 427.
Handling:
Cath är ett Simon Snow-fan. Att sjruva fanfiction om den otroligt populära karaktären är meningen med livet. Redan som barn uppslukades hon och tvillingsystern Wren av Simon Snow-serien. Det hjälpte dem när mamman försvann ur deras liv.

Nu ska de till samma college och Wren har gjort klart för Cath att hon inte vill att de ska dela rum.Cath är utlämnad till en butter rumskompis vars kille hänger i deras rum för jämnan. Ovanpå detta en lärare i skrivarkursen som tycker fanfiction är skräp, och en snygg klasskompis som bara vill prata om ord. Och så är det pappan därhemma som hon oroar sig för. Han är känslig och skör och ovan att vara utan sina flickor.

Är Cath redo för ett eget liv utan Wren i sin närhet? Och vill hon gå vidare även om det innebär att hon måste överge Simon Snow.
 

 Denna boken har jag köpt två gånger i mitt liv, exakt samma utgåva. Varför? Jag läste den när jag var yngre och hatade den! Jag kom inte igenom den och tyckte det var så tråkig, därför gjorde jag mig av med den. Sedan började jag titta på booktube och hörde så många prata gott om fangirl, så när jag sprang på den på bokrea köpte jag den och läste den igen. Och ny var jag redo!

När jag tog upp fangirl för andra gången i mitt liv så var jag redo att förstå den. Jag blev förälskad i Cath och hennes brinnande intresse för Simon Snow. Jag känner igen mig i att älska ett fandom så mycket att det blir en väsentlig del av ens liv.

Rent språkmässigt blev jag inte blown away av boken, men jag gillade att få hälsa på Cath och hennes universum. Rowell lyckas spegla hur det är att vara tonåring och att känna sig tvingad att bli någon man inte är, för att passa in i normen.
 
 Är du precis som jag en person som lätt blir förälskad i fandom, så kan jag rekommendera att läsa om Cath och hennes liv på college.

fredag 22 november 2019

Recension: Anna-Lisas val.

Titel: Anna-Lisas val.
Författare: Eli Åhman Owetz.
Förlag: Bokfabriken.
Sidantal:234
Handling:
Skulle du vara intresserad av att hoppa in som auktionsutropare?

Anna-Lisa blir ställd när hon får frågan. Skulle hon verkligen klara av det? Vännerna och Rutger stöttar henne: det är klart hon ska prova, det är ju bara en liten auktion.

Men när det väl är dags visar det sig vara en stor gårdsauktion med tusentals prylar. Trots nervositeten gör Anna-Lisa succé och erbjudanden börjar trilla in. Vill hon kanske ropa på en auktion på Åland också?

För en sekund tvekar hon. Men visst måste risken vara minimal att stöta på Ralf, raggaren som hon blev förälskad i sommaren då hon gick på luffen? Dessutom är Anna-Lisa nyförlovad med Rutger. Hon skulle aldrig falla för Ralf igen.

En somrig bok i sann feel good-anda, vilket jag gillar med denna boken! Nu är det ett tag sedan jag läste den, men jag blir fortfarande varm inombords när jag tänker på Anna-Lisa.

Jag gillar hur Åhman Owetz valt att låta Anna-Lisa bli auktionsutropare, det är något som för mig kändes nytt och fräscht i en annars ganska klyschig bok.

Det här är en sådan bok som jag gärna läser när hjärnan behöver koppla av och slappna av en stund. När jag vill njuta av en bok, utan att behöva sätta mig in i ett stort världsbygge. En perfekt sommarbok!

torsdag 21 november 2019

Torsdagstag: End of the year.

Slutet på 2019 börjar närma sig, därför tycker jag det passar bra med en boktag som gör sitt bästa för att sammanfatta det läsår som har passerat.

1. Are there any books you started this year that you need to finish?
Jag skulle väldigt gärna vilja läsa ut Harry Potter och den flammande bägaren, den illustrerade utgåvan, innan året är slut. I övrigt känner jag inte att jag har någon bok som jag behöver eller verkligen vill läsa ut innan året är över.
 
2. Do you have an autumnal book to transition into the end of the year?
Jag har ingen speciell bok som jag läser för att ta mig in i denna årstid och slutet av året, nej. Jag visste inte ens att det var en grej man har. Har ni det?
 

3. Is there a new release you're still waiting for?
Nope! Den enda bok jag väntat på under 2019 är den illustrerade utgåvan av Harry Potter och den har jag redan i mina ägor.
Eller jo, Jul på menyn som ljudbok! Den släpps den 26 november.

4. What are three books you want to read before the end of the year?
Det hade varit roligt att ha läste Obsidio, den avslutande delen i trilogin The_Illuminae_Files. Jag hade även blivit glad om jag fått läst Gudarna vaknar, vilket jag och mannen tänkt göra tillsammans. Som tredje bok på denna frågan tänker jag svara Glaskupan av Sylvia Plath. Jag läste den, på engelska, för många år sedan och skulle gärna vilja läsa om den på svenska.

5. Is there a book you think could still shock you and become your favourite book of the year?
Jag har väldigt, väldigt svårt att tro det! Möjligtvis Obsidio, men ingen annan.

6. Have you already started making reading plans for 2020?
Jag har inte en en enda läsplan för 2020. Måste jag tvinga ur mig någon, så är det att fortsätta läsa för dottern varje dag. Så länge hon får läst för sig, så gör det inget att min egen läsning blir lidande.

onsdag 20 november 2019

Recension: The Martian - Ensam på Mars.

Titel: The Martian - Ensam på Mars.
Författare: Andy Weir
Förlag: Bookmark
Sidantal:447
Handling:
Efter en misslyckad rymdexpedition lämnas astronauten Mark Watney ensam kvar på Mars. Hans besättning är övertygad om att han är död, men Mark Watney lever - i alla fall för tillfället. Utan möjlighet att kunna kommunicera sin belägenhet med jorden inser han snart att han måste utnyttja alla sina kunskaper för att överleva. Utrustad med en stor portion skarpsinne och en ännu större portion självironi ger sin Mark Watney i kast med att utmana den röda planetens ogästvänliga miljö. Målet är att en dag kunna återvända hem.

JAG ÄLSKAR DEN HÄR BOKEN!!!!

Första gången jag läste boken var som ljudbok, tillsammans med min man. Och som vi skrattade! Watney har en sådan självdistans och berättar om allt han råkar ut för med en gigantisk nypa självironi. Detta tilltalar mig något enormt och jag kan inte låta bli att skratta åt mycket av det som händer i boken.

Trots att boken innehåller mycket fysik- och kemisnack, som jag inte alls förstår, så är det lätt att följa med. Som läsare behöver man inte förstå den kemiska sammansättningen av vatten för att förstå att Watney har kommit på något revolutionerande.

Vill du skratta tillsammans med universums roligaste marsian, så måste du läsa den här boken!

tisdag 19 november 2019

Tisdagstrion: Först i serien.

Jag hann inte få ut ett inlägg till förra veckans tisdagstrio, men denna veckan hoppas jag på tåget igen! Ugglan & Boken har denna vecka valt det fina temat "först i serien". Jag har här valt serier som jag önskar att jag gav mig själv tiden att läsa om.

Bläckhjärta av Cornelia Funke är en serie som jag hatade slutet på, men som jag ändå tyckte var mysig att läsa. Tyvärr läste jag serien utspridd över väldigt många år, så jag hade velat läsa om den i ett svep.

Serien Beautiful dead startar med Jonas bok och är skriven av Eden Maguire. Det är en mindre evighet sedan jag läste denna kvartett och jag minns inget alls från den. Därför skulle jag gärna ta mig tiden att läsa den igen!

De sju topparnas rike av Susanne MacFie var en serie som jag älskade som yngre och jag tycker fortfarande att den är mysig. Att hälsa på i denna världen igen skulle vara roligt.

måndag 18 november 2019

Recension: Tusen gånger starkare.

Titel: Tusen gånger starkare.
Författare: Christina Herrström
Förlag: Månpocket/ Bonnier Carlsen
Sidantal: 217
Handling:
Saga var fri. Fri från allt. Först älskade vi henne. Sedan älskade vi henne ännu mer. Hon förändrade allt. För oss alla. Varande en. Hon blev ett hot. Och ett löfte.

Signe är 15 år och går i inian. I klassrummet är hon nästan osynlig. Det är killarna som dominerar. Men en dag kommer en ny elev till klassen: saga, en tjej med självförtroende och styrka. Hon är tusen gånger starkare än de andra och vågar ta plats på samma sätt som killarna. Signe och de andra blir nyfikna, saker och till förändras i klassen. Men till vilket pris?
 

När mitt tonårs-jag läste denna boken för första gången så blev jag blåst av stolen och älskade berättelsen om Signe och Saga något enormt! Saga blev, precis som för tjejerna i boken, något av en idol för mig. Jag ville bli som hon. Och det blev jag.
 
Mitt i tonåren ansåg jag att alla i skolan borde läsa denna boken, idag tänker jag annorlunda. Idag anser jag att alla lärare bör läsa om Signes klass och tillsammans, i lärarlaget, diskutera vad som var bra i boken, vad som gjordes fel i boken och hur lärarnas egen skola ser ut i förhållande till bokens.
 
Herrström belyser ett problem som finns i skolans värld och hon gör det på ett käft-smälls vis. Det är en bok som lyfter många olika problematik i skolan, såväl elever som lärare får en smäll på fingrarna och jag älskar det!

torsdag 14 november 2019

Torsdagstag: This or That.

1. Reading on the couch or on the bed?
På soffan! Den är skön och den är stor och man kan sitta i den, man kan ligga i den, man kan äta i den och man kan smula ner i den utan att mannen blir tokig. Så soffan, i alla lägen!

2. Male main character or female character?
Jag föredrar oftast kvinnliga karaktärer, men det handlar mest troligen om att det är kvinnliga karaktärer som jag läst om mest i mina dagar.

3. Sweet snacks or salty snacks when reading?
Jag är en sockerjunkie, så söta snacks! Plus att de oftast inte är friterade och således mer sällan lämnar fettfläckar i mina böcker.

4. Trilogies or quartets?
Trilogier! Jag tycker definitivt att det räcker med tre böcker, risken är annars stor att det blir långdraget och inte riktigt kommer till slutklämmen innan läsaren (jag) hunnit tröttna.

5. First person point of view or third person point of view?
Jag tror att jag föredrar tredje person, men kan ärligt erkänna att jag inte kan ge något säkert svar på denna frågan.
6. Reading at night or in the morning?
Kvällsläsning är mysigare än morgonläsning. Jag gillar att läsa när jag vet att alal dagens måsten är gjorda, men har svårt att slappna av om jag har alla dagens måsten framför mig.

7. Libraries or bookstores?
Bibliotek! Jag älskar att gå runt och titta i hyllorna på biblioteket. Där hittar jag såväl gamla favoriter som nya böcker som fångar mitt intresse.

8. Books that make you laugh or make you cry?
En bok som får mig att skratta, men det beror väldigt mycket på var jag är i livet.

9. Black book covers or white book covers?
Jag har hellre en stor mängd vita bokomslag, än svarta bokomslag. Det rum som utgör mitt bibliotek saknar fönster, så svarta bokomslag skulle bli väldigt, väldigt mörkt.

10. Character driven or plot driven stories?
Handlingsdrivna böcker är mina favoriter. Även om det känns som att karaktärsdrivna böcker på något vis skulle vara finare att läsa. Upplever du samma sak? 

onsdag 13 november 2019

Recension: Barfotaflickan.

Livet med bebis är intensivt, speciellt då bebis inte mår bra. Det är inget allvarligt, utan en riktigt envis förkylning som inte ger med sig och istället ger en närhetskrävande dotter. Därför blir inläggen här på bloggen där efter. Jag tänker att ni ändå har förståelse för det. Idag tänker jag bjuda på en recension, det var ändå ett tag sedan sist.

Titel: Barfotaflickan (Del 8 i serien om Cecilia Lund)
Författare: Katerina Janouch
Förlag: Piratförlaget
Sidantal: 453
Handling:
Barnmorskan Cecilia Lunds liv har tagit en ny vändning. Hon fyller 40 och lever nu varannanveckasliv i egen lägenhet och har blivit rekryterad till en exklusiv förlossningsklinik i city. Barnen har blivit äldre och Cecilia satsar mer på sitt arbete.

En natt kommer en papperslös tiggarkvinna in på förlossningen. Hon föder en pojke men dagen efter försvinner hon spårlöst. Ingen vet vart hon tagit vägen och varför hon lämnat kvar sitt nyfödda barn.

Samtidigt sker en rad dramatiska händelser i Cecilias familj. Sonen Marcus drabbas, så även systern Maria. För Cecilia och Johns del väntar stora utmaningar i föräldraskapet.

Men trots stress och personliga vedermödor kan Cecilia inte få den försvunna mamman ur huvudet. Engagemanget i tiggarfrågan tar henne ut i offentlighetens ljus - och spåren efter kvinnan leder snart i en oväntad riktning.

Både privat och i sitt yrke stöter nu Cecilia på svåra frågor som rör människors värde. Hur mycket kostar egentligen ett liv - och är alla människor verkligen lika viktiga i ett samhälle där allt kallare vindar blåser?

Åttonde delen om Cecilia Lund och jag plöjer denna boken som jag gjorde med de tidigare böckerna i serien. Denna serie är gjord för att plöjas. Får jag bara tid till att läsa några sidor, så är boken dålig men när jag får 1,5h ostörd lästid så är det en perfekt bok. Jag kan inte förklara varför, men den kräver att plöjas.

Janouch lyfter alltid samhällsproblem i sina böcker om Cecilia Lund, så även i denna bok. Dock upplever jag invandrardebatten något krystat. Det är också andra problem som får ta plats, till exempel mobilanvändande och sociala medier. Jag får känslan att Janouch vill få in så mycket som möjligt, på så lite skrivyta som möjligt och därför blir min känsla att det är just krystat.
 
Trots delar i boken som jag har svårt för, så förstår jag vad Janouch vill få fram när hon skriver om den problematik hon valt att skriva om. Jag tycker, i det stora hela, att Janouch åter igen har gjort ett bra jobb när hon låter oss följa Cecilias liv och letar du efter något lättläst, men ändå spännande, så kan jag rekommendera denna serie!

måndag 11 november 2019

Nyårssprinten - ett svenskt läsmaraton.

Jag kan med glädje annonsera att från fredagen den 27 december 2019 klockan 12:00 till och med fredagen den 3 januari 2020 klockan 12:00 kommer det svenska läsmaratonet Nyårssprinten gå av stapeln!


För andra året i rad är jag med och arrangerar ett läsmaraton, där vi avslutar det nuvarande året, samt påbörjar det kommande året med läsning. Detta läsmaraton riktar sig till alla som läser, oavsett om det handlar om en sida i månaden eller en bok per dag.

Vi som arrangerar Nyårssprinten är tre bokälskare och utgörs av Lina, som har youtube-kanalen BookAddict (klick) och instagram-kontot bookaddict.youtube (klick), Jennifer som går att hitta på yourube under Jennifer Seger (klick) och på instagram under namnet svenskbooktuber_ (klick) och slutligen mig själv.

Under denna läsvecka kommer vi bjuda på olika läsutmaningar, bildutmaningar av olika slag och gästvärdar som på varierande vis kommer göra inslag om läsning.

Känner du att du vill vara med och läsa tillsammans med många andra, så kommer här den viktigaste informationen:
Nyårssprinten finns endast instagram och där under namnet Nyarssprinten (klick)! Det är på detta konto som all info inför veckan kommer dyka upp och det är även här som gästvärdarna kommer göra sin gästspel. Detta betyder att du behöver gå in på instagram och följa
Nyarssprinten
för att få all information du behöver och för att få uppdateringar under veckan på läsmaratonet pågår.

torsdag 7 november 2019

Torsdagstag: Second time around.

Denna veckas boktag kommer handla om att köpa böcker second hand.

1) Do you buy second hand books?
Hittar jag en bok som jag vill ha, så handlar jag second hand. Jag hade en period, för ungefär två år sedan, då jag handlar sjuka mängder böcker just second hand, men  numer köper jag endast böcker som jag faktiskt är intresserad av att läsa.
2) What is / was your latest purchase?
När det kommer till second hand, så tror jag att senaste boken var "Onkel Toms Stuga", men jag är inte helt säker.
3) What condition do you find acceptable? ie, tatty or not tatty etc
 Jag vill ha mina second hand böcker i hyfsat bra skick. Hur slitna de får lov att vara beror helt och hållet på hur gammal boken är. Är det en bok från 50-talet så är mer slitage acceptabelt än en nyutgiven bok.
4) After you have read said book, do you keep it for a re read or re donate it?
Är boken bra, så sparar jag den, men är det en bok som inte riktigt faller mig i smaken så får den åka tillbaka till second hand butiken.
5) Do you have a favourite place you like to go to, when looking for second hand books?
Framför allt så går jag till vår lokala second hand för att leta böcker, men jag använder mig också av bokbörsen.se.
6) Hardback or Paperback, do you have a preference?
Jag föredrar inbundet, vilket jag egentligen alltid gjort. Det som är så bra med second hand är att man kan hitta inbundna böcker till riktiga vrakpriset! Vår lokala second hand brukar sälja inbundna böcker för 15 kronor, vilket gör mig lycklig.
7) Have you found any real gems?
Jag hittade Björnstad second hand, för 20 kronor, vilket för mig var ett riktigt fynd! Sedan har vi även hittat fulla band av olika klassiker/författare som jag och mannen köpt hem för att de är estetiskt tilltalande och således fynd för oss.

Brukar du handla böcker second hand?

onsdag 6 november 2019

Recension: Var är Pettson?

Titel: Var är Pettson?
Författare: Sven Nordqvist
Förlag: Opal
Sidantal: 19 sidor
Handling:
Findus har målat en teckning till Pettson, men när Findus tänker ge den till sin gubbe så är han borta. Findus frågar alla han träffar, men varken hönorna eller mucklorna kan ge svar.
I dotterns kvällsrutin ingår det alltid att vi läser en bok för henne. Till min och pappans stora glädje har dottern än så länge haft väldigt lite åsikter, så vi kan välja böcker som vi läser för henne. Det innebär att Pettson och Findus, samt Mamma Mu läses i majoritet

Just "Var är Pettson" köptes på bokmässan och den har sedan dess blivit läst många gånger. Dottern visar att hon gillar den genom att ligga och stirra på bilderna, men också genom att klappa på bilderna.

Som vuxen fungerar denna boken förvånansvärt bra. Kanske gillar vi den så mycket för att det är mysigt att läsa med dottern, men det är också en mysig handling där en katt letar efter sin älskade människa. Det är alltid lika roligt att öppna boken och titta på Nordqvists illustrationer och i dem leta efter fler och fler detaljer.

Vilken är din relation till Pettson och Findus?

tisdag 5 november 2019

Tisdagstrion: Fåglar.

Tänk att tisdag kommer även denna vecka. Jag tar en paus i att ta hand om sjukt barn och har lyckats knåpa ihop en trio på temat fåglar, som Ugglan & Boken utmanar oss i. Det är trots allt Mårtensafton på söndag, så temat är perfekt denna vecka!

 Första boken jag tänkte på när jag läste detta tema var "Fantastiska vidunder och var man hittar dem". I denna skönhet till bok hittar vi annorlunda typer av fåglar, som finns i den magiska världen.

 Självklart behöver "Nya gröngölingsboken" vara med i detta tema! Det är trots allt Knatte, Fnatte och Tjatte som är med i boken och lär oss om vildmarken och vilka bättre kan representera fåglar?
I "Det lilla bageriet på strandpromenaden" får vi lära känna lunnefågeln Neil, som är en karaktär som jag älskar. Fler lunnefåglar till folket!

fredag 1 november 2019

Tomten, jag har varit snäll i år.

Jultiderna börjar närma sig, så vad är då bättre än att dela med mig av böcker som jag hoppas att tomten kommer med?

Jag önskar mig fortsättningen på Miss Peregrine's home for peculiar children, nämligen Hollow City. Eftersom att jag tyckte mycket om att läsa första boken, så tänker jag att andra boken också bör tilltala mig!

 Då jag har hört mycket gott om Backmans nya bok "Folk med ångest" och jag även har gillat de flesta av hans tidigare böcker, så tänker jag att det vore roligt om tomten kom med den till mig.

För er som följer mig på instagram (RebReads92) vet att jag nyligen köpte tre böcker från bibliotekets utförsäljning. Jag hoppas verkligen, verkligen, verkligen att tomten orkar leta i sina djupaste gömmor och hittar del ett och del två i den serien.

Vilken bok önskar du dig i jul?