fredag 30 augusti 2019

På önskelistan.

Idag får ni ta del av tre böcker som står med på min önskelista. När och om jag verkligen kommer köpa böckerna återstår att se, men önska mig kan jag alltid göra!




torsdag 29 augusti 2019

Pest eller kolera?

Jag tycker vi kör en omgång med pest eller kolera, självklart i en bokversion. Jag väljer att fetmarkera de svaren som är aktuella för mig.

1. Skulle du hellre ha en vän som tappade bort dina böcker eller en som gjorde hundöron i dom?
2. Skulle du hellre älska en bok som alla hatar, eller hata en som alla älskar?
3. Skulle du hellre vara fast på en väldigt lång flygresa eller en väldigt lång tågresa utan något att läsa?
4. Skulle du hellre äta middag med din favoritförfattare eller med din favoritkaraktär?
5. Skulle du hellre dejta en karaktär som du har en crush på eller dejta din real life crush?
6. Skulle du hellre se att din favoritbok blev gjord till en film, eller att din favoritfilm blev gjord till en bok?
7. Skulle du hellre läsa en bok med en irriterande cliffhanger eller en där din favoritkaraktär dör?
8. Skulle du hellre förlora förmågan att läsa nya böcker, eller förmågan att läsa om böcker?
9. Skulle du hellre bo i ett bibliotek eller i en bokaffär?
10. Skulle du hellre tappa bort vart du är i en bok eller få papercut varje gång du läser en bok?
11. Skulle du hellre vara tvungen att alltid läsa i mörker eller alltid läsa böcker med jätteliten text?
12. Skulle du hellre läsa vid en öppen spis eller på stranden?

Vilken fråga har du svårast att svara på? För mig var det fråga fyra och sex, då jag egentligen inte la  något större värde på någon av de frågorna.

onsdag 28 augusti 2019

Recension: Miss Peregrine's Home for Peculiar Children.

Titel: Miss Peregrine's Home for Peculiar Children.
Författare: Ransom Riggs
Förlag: Quirk
Sidantal: 352
Handling: Omständigheterna kring hans farfars död tar Jacob till en avlägsen ö utanför Wales kust och de fallfärdiga ruinerna av Miss Peregrines hem för besynnerliga barn. Bland dess övergivna rum och ekande korridorer inser Jacob att barnen från hans farfars skrönor kan ha funnits i verkligheten. Att de måste ha varit mer än bara märkliga - kanske till och med farliga. Men framförallt står det klart: De underliga barnen är fortfarande vid liv. Illustrerad med egendomliga vintagefotografier ärMiss Peregrines hem för besynnerliga barnen nervkittlande skräcksaga som kryper in under skinnet och stannar där - länge.
 

 


Miss Peregrine's Home for Peculiar Children är årets andra bok på engelska och jag är så stolt över mig själv! Jag ogillar att läsa på engelska, då jag läser långsammare än på svenska. Men just nu har jag inte så mycket lästid över lag, därför spelar läshastigheten mindre roll.
 
Redan från första sidan dras jag in i Jacobs historia och såväl språket som berättelsen är lätt att följa med i, trots att jag läser på ett språk jag inte är van vid.
 
Hela uppbyggnaden av boken är fängslande. Författaren har byggt boken kring gamla fotografier, som finns insprängda här och var i berättelsen. Detta gör att jag upplever ett härligt driv i min läsning. Jag längtar efter tid för att läsa bok två i serien!

tisdag 27 augusti 2019

Tisdagstrion: Livet förr.


En ny tisdag och en ny tisdagstrio hos Ugglan & Boken. Denna veckan ör det eminenta temat livet förr.

Kulla-Gulla utspelar sig i Sverige, under tidigt 1900-tal. Just denna serien läste jag som liten, då jag hittade den bland mammas gamla böcker.

Flicka med pärlörhänge är en bok som utspelar sig kring 1660-talet och är baserad på målning med samma namn. Jag gillar Tracu Chevaliers skrivsätt och har plöjt några av hennes böcker varav alla utspelar sig i forna tider.
Jag kan inte tänka på livet förr, utan att tänka på Anne på Grönkulla. Just boken tilltalade inte mig, men det visar så tydligt på livet förr.

måndag 26 augusti 2019

Recension:

Titel: Kärlek på menyn
Författare: Debbie Johnson
Förlag: Printz Publishing
Speltid: 9h 56min
Handling: På toppen av en klippa i Dorset ligger Café Havsbris. Ett café där människor får vara sig själva, dit främlingar kan söka sig för sällskap och där maten alltid tröstar magen. Hit kommer änkan Laura en sommar, tillsammans med sina två barn. Dels behöver hon ett jobb, och caféet kan erbjuda henne det, men framför allt behöver hon en nystart och en flykt från sorgen som riskerar att kväva henne. Det lilla samhället sveper snabbt in Laura i sin magi, och kanske finns det hopp för framtiden. Kanske kan Laura till och med lära sig älska igen.
Debbie Johnson är en brittisk författare som med lika delar humor och värme charmar läsare med sina historier. Kärlek på menyn är den första delen i en lång serie om Café Havsbris, och de unika karaktärer som vistas där.
 
 
Kärlek på menyn är ytterligare en sann feelgood-roman, precis som Drömhuset jag nyligen recenserade. Denna gången lär vi känna Laura och jag faller pladask för henne! Och hennes hund.
 
Jag gillar verkligen kärlek på menyn, då böcker som handlar om bakning och matlagning alltid kommer mig lite extra nära. Anledningen till det är för att jag själv älskar bakning.
 
Författaren gör ett fint jobb med att fånga mig som läsare och denna boken gör sig utmärkt som en ljudbok! Jag gillar hur det blandas mjukt fluffigt innehåll, med riktigt svart och tragisk handling.

fredag 23 augusti 2019

Omslagspärlor 3.

Jag vill fortsätta dela med mig av mina fina omslag, så här kommer ytterligare tre omslag som jag tycker lite extra mycket om..

Anledningen till att Percy Jackson - Monsterhavet tilltalar mig och är en pärla är för dess detaljer som alla är kopplade till handlingen. Det tog mig ett par tittar innan jag fattade att det faktiskt är ett öga på bilden, men också skeppet och de som springer över bron gör att jag gillar omslaget sådär härligt mycket.

Omslaget till Illuminae har tilltalat mig från första stund. Extra mycket tilltalas jag av omslaget när skyddsomslaget är borta. Ni som vet, ni vet.

En droppe midnatt har ett häftigt omslag! Jag gillar att det är ett enkelt omslag, men samtidigt så detaljerat. Stilen som har använts till Diakités porträtt är riktigt, riktigt häftigt. Samtidigt som det är ett lugnt omslag att titta på, med bara två färger. Heja formgivaren!


torsdag 22 augusti 2019

Recension: Katherine-teorin.

Titel:Katherine-teorin
Författare: John Green
Förlag: Bonnier Carlsen
Sidantal: 288
Handling: När det kommer till förhållanden söker sig de flesta till en viss sort. Colin Singletons sort heter Katherine. Men de är tyvärr också en sort som gör slut med Colin. 19 gånger har detta hänt, noga räknat. I kölvattnet av den senaste dumpningskatastrofen drar Colin, före detta barngeni, ut på en roadtrip med sin (enda) kompis Hassan.
Är Colin fortfarande ett geni, bara lite äldre? Kommer han att gå till historien genom att skapa en dumpningsformel som förutser när ett förhållande ska ta slut? Kommer han att vara den som gör slut nästa gång? Vi får alla svaren i Gutshot, Tennesse.




Katherine-teorin är inte den första av John Greens böcker jag läser, utan runt nummer tre eller fyra i ordningen. Som vanligt så gillar jag Greens böcker!

Katherine-teorin har något långsam start, vilket gör att jag har en liten utmaning i att komma in i boken. Dock gillar jag innehållet när den väl kommer igång. Det som tilltalar mig extra mycket är bokens nördiga inslag, men också att det förekommer fler än ett språk.

Jag gillar humor i böcker och i denna bok får Green mig att skratta högt ett par gånger, vilket jag uppskattar väldigt mycket! Jag är helt klart glad över den lässtund Katherine-teorin bjudit mig på.

onsdag 21 augusti 2019

The booksnob booktag.

Jag tycker att vi kör en till booktag, det är trots allt ett bra sätt för er att lära känna mig som sitter här och skriver. Denna gången är det "The booksnob booktag" som gäller.

1. Adaptation Snob: Do you always read the book before you see the movie?
Nja, det vill jag inte säga. Jag läser boken först om jag är intresserad av att läsa den. Sedan finns det en del filmer där jag har noll intresse för att läsa boken och då gör jag inte det.
2. Format Snob: if you had to choose only one format for the rest of your life - print, electronic, or audio - which would it be?
Denna frågan har jag funderat på fram och tillbaka, men jag landar till slut i ljudbok. Anledningen är för att jag då kan få gjort andra saker samtidigt och för att ljudboken är en stor hjälp i min vardag. Jag hade inte klarat mig utan den, men jag hade kunnat klara mig utan den skrivan. (och e-bok är inte nes ett alternativ.)
3. Ship Snob: would you date or marry a non-reader?
Det har jag redan gjort. Min man är ingen läsare. Han läser ibland, men inte mycket och inte ofta.
4. Genre Snob: You have to ditch one genre and never read it again, which would it be?
Det hade fått bli skräckromaner. För det läser jag ändå inte.
5. Uber Genre Snob: You only read one genre for the rest of your life, which would it be?
Är young adult en genre? I sådana fall väljer jag den. Annars vet jag inte vad jag hade valt.
6. Community Snob: Which genre do you think receives the most snobbery from the bookish community?
Tantsnusk! Eller feelgood.
7. Snobbery Recipient: Have you ever been snubbed for something you've been reading or for reading in general? 
Inte vad jag vet. Ibland för att jag läser ungdomsböcker, men sett till mitt läsliv i stort så har jag inte blivit det.

tisdag 20 augusti 2019

Tisdagstrion: Favoriter från barndomen.


Det har återigen blivit tisdag, vilket innebär att det är dags för tisdagstrion hos Ugglan & Boken. Denna veckan har vi det härliga temat favoriter från förr. Här kommer min mysiga lista:


Den första boken är en bok snodd från min mamma (om jag minns det hela rätt) Som titeln skvallrar om så innehåller boken 365 godnattsagor. Alla sagorna är korta, ibland bara några rader, men åh så jag har läst denna bok som liten!

Även denna barndomsfavorit har sin inspiration från mamma. Hon hade några Kitty liggandes och när LillKitty då dök upp så blev jag snabbt förälskad och har läst många av böckerna. Just Halsbandet som försvann var den första boken om LillKitty som jag fick.

Den länga vägen hem är en bok som jag läst om och om igen. Jag vet att jag ofta läste den när jag låg i badet. Jag drömde om att börja med hästar och att få läsa om en flicka som tog sin häst och red 80 mil var fantastiskt.

måndag 19 augusti 2019

Recension: Drömhuset.

Titel: Drömhuset
Författare: Veronica Henry
Förlag: Printz Publishing
Sidantal: 11h 21min
Handling: Hunters Moon är det ultimata drömhuset. Det ligger bredvid en porlande flod i Peasebrook Valley i Cotswolds, och har tillhört familjen Willoughby i över femtio år. Nu är det dags för mäklaren Belinda Baxter att hitta nya ägare.
Men försäljningen av Hunters Moon öppnar dörrarna till en livstid av hemligheter. Och även Belinda blir tvungen att möta sitt förflutna.

 
Drömhuset är en sann feelgood roman! Jag känner en mysig känsla inombords, bara jag tänker på den. Att få lära känna Belinda, Sally, Alexander och alla andra är en härlig upplevelse och jag gillar hur boken berättar såväl en nutida berättelse, som en berättelse ur det förflutna.

Jag upplever att feelgood romaner lätt följer samma dramaturgi och även denna bok passar in i det facket. Dock är det också vad jag gillar med feelgood. Jag vet vad jag kommer få och sätter förväntningarna där efter.

Just Drömhuset var stundtals svår att lyssna på, då det krävs att man är med i kapitelbytena. Är man inte med i dessa byten, så blir det lätt att man missar vilken tidsperiod berättelsen utspelar sig i just då.

fredag 16 augusti 2019

Recension: Gräspojken.

Titel: Gräspojken
Författare: Christer Lundberg
Förlag: Telegram bokförlag
Sidantal: 369
Handling: Det är under vårterminen 1987 som allt brakar loss. 12-årige Kalle blir halvt föräldralös när morsan får en flipp och drar till Indien. Farsan är upptagen med sina problem och lillebrorsan Björn har blivit sjukligt besatt av skejtboard. Kalle lämnas ensam att utforska den magiska brytpunkten mellan barndom och tonår en period i livet där vad som helst kan hända.
En dag sticker en späd ljusgrön stjälk upp ur krukan i pojkrummet. Den mystiska plantan ser inte mycket ut för världen men lyckas ändå vända tillvaron uppochner.
I skolan guppar klasskamraten Petras bröst under t-shirten och gör det svårt med koncentrationen. Inte konstigt att man kan känna behov av en hobby, något att skingra de tusentals tankar som flyger genom skallen med.
Odlingen som snart fyller sommarstugans källare är inte bara olaglig. Den drar till sig skumma typer, och en mängd helt nya problem.
 

 


Detta är andra boken författade av Christer Lundberg, som jag läser. Den första boken jag läste var Jättebläckfisken. Den boken var jag inte speciellt fascinerad över, då den kändes för otrolig och osannolik. På samma vis känner jag när jag stänger igen Gräspojken.
 
För mig känns det osannolikt att en 12-årig pojke kan börja odla marijuana och att denne pojkes familj reagerar på det vis Kalles familj reagerar och sedan agerar. Denna känsla av osannolikhet gör att jag inte faller för Gräspojken,
 
Ytterligare en faktor som gör att Gräspojken inte tilltalar mig är språket. Jag gillar att läsa böcker där språket berör mig, då jag tycker ord är något vackert. Christer använder sig av ett vardagligt språk och lyckas aldrig skapa någon fantastisk känsla med det språk han använder, vilket är synd. Jag önskar så att jag gillat Christers böcker, men för mig är de en flopp.

torsdag 15 augusti 2019

The Dilemmas of a Book Nerd Tag

Jag hittade en rolig tag hos Vargnatts bokhylla, så jag tog mig friheten att göra den.


Dilemma #1: Book Storage – How do you store and organize your books? 
Först och främst så delar jag på mina lästa och olästa böcker. Sedan har jag böckerna sorterat efter genre, samt vilken ålder boken riktar sig till. Men framför allt så går jag på magkänsla om var en bok ska stå. Min mamma har alltid sagt att jag låter böckerna tala om var de vill stå och det ligger mycket sanning i det. För en utomstående så är delar av min bokhylla ett kaos, men jag hittar i den.

Dilemma #2: Tracking – How do you keep track of what you have read and what books you own? 
De böcker jag äger har jag nedskrivet i ett dokument i excel, det är för att jag och mannen tycker det är roligt. De böcker jag har läst håller jag koll på dels genom hur det är uppdelat i bokhyllorna, men också genom att jag skriver i en bok som heter Min boksamling.

Dilemma #3: Borrow – Do you lend your books out? 
Det är sällan. Jag lånade ofta ut böcker som yngre, men efter att ha fått några skadade så undviker jag det. Bara folk jag vet har samma värdering av böcker som jag har, får låna böcker av mig.

Dilemma #4: Buying – How do you buy or acquire your books? 
Jag köper de böcker jag vill ha, alternativt så får jag dem i julklapp eller present. Det är ofta som jag köper böcker på min lokala second hand.

Dilemma #5: Comments – How do you respond to the “How do you read so much” comment or similar comments? 
Jag säger att jag helt enkelt tar mig tid till det. Att hinna läsa mycket handlar om att prioritera läsningen. Det innebär att jag inte lägger lika mycket tid på andra saker.

Dilemma #6: Next Book – How do you pick your next read? 
När det är dags att välja en ny bok så ställer jag mig framför bokhyllan med olästa böcker och känner efter vad jag är sugen på att läsa denna gången.

Dilemma #7: Travel – How do you pick what book(s) you bring on vacation with you? 
Oj! Det är supersvårt. Självklart tar jag med den bok jag läser för tillfället och sedan tar jag med den bok jag tror mig känna för att läsa som nästa bok.

Dilemma #8: Annotate – Do you write or highlight or mark up your books in any way? 
Är det en bok som jag vet att jag tycker mycket om så kan jag strycka under citat i den, eller sätta små postitflikar i den.

Dilemma #9: New or Backlist – Which do you prefer, new releases or backlist books? 
Jag läser, med glädje, både ock. Jag läser det jag känner för, oberoende av när boken är publicerad.

Dilemma #10: Sequels – Do you read books as they are released for wait for an entire series to be published before reading 1 book?
Med nyare serier läser jag böckerna när de släpps. Är det däremot en äldre serie, så vill jag gärna ha de fler än en bok innan jag börjar läsa serien.

onsdag 14 augusti 2019

Recension: Sagorna

Titel:Sagorna
Författare: Astrid Lindgren
Förlag: Rabén & Sjögren
Sidantal: 291
Handling: En antologi som innehåller samtliga sagor ur Nils Karlsson-Pyssling och Sunnanäng, de två första kapitlen ur Bröderna Lejonhjärta och Karlsson på taket flyger igen, Han färdas genom natt och dag ur Mio, min Mio samt Draken med de röda ögonen.
 
 
Jag fann denna boken på vår second-hand och tänkte att den vore mysig. Jag hade rätt! Astrid är Astrid och vad mer än mysig läsning kan man förvänta sig?
 
Jag har svårt för Karlsson på taket, men utöver det så njöt jag av varje lässtund och längtar tills den dagen mitt eget barn kan börja njuta av Astrids, ofta sorgliga, men ändock vackra berättelser.

tisdag 13 augusti 2019

Tisdagstrion: Böcker jag ser fram emot att läsa.

Det har blivit dags för en ny Tisdagstrio hos Ugglan & Boken. Denna veckan är temat böcker jag ser fram emot att läsa. Här kommer min trio.

Den första boken ut är Gemina - The Illuminae Files 2 av Amie Kaufman och Jay Kristoff. Jag gillade ettan väldigt mycket, dock tar det emot att börja läsa då boken är på engelska. Jag vet att jag kommer klara det, men när min möjliga lästid har minskat, så blir denna bok lidande.

Jag älskade Vindens skugga och längtar tills jag tar upp Ängelns lek av Carlos Ruis Zafon. Anledningen till att läsningen med denna bok dröjer är för att jag har hypat upp den så mycket och är rädd att bli besviken.

Det nyaste tillskottet bland olästa böcker är Apollon - Eldens hemlighet av Rick Riordan. Denna boken har jag inte hunnit läsa, då den är så nyinköpt.

måndag 12 augusti 2019

Nyheter i bokhyllorna.

De senaste två veckorna har det flyttat in några nya böcker till bokhyllorna här hemma. Självklart vill jag dela med mig till er.

 
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban i Ravenclaw utgåvan har fått flytta hem. Jag och mannen missade helt att denna utgåva publicerats, så när vi hittade den köpte vi den på studs! Jag har nämligen turen att ha min man i samma Hogwartshus som mig själv.
Mannen är fascinerad av Johan Egerkrans böcker och när han sprang på De odöda vääääldigt billigt så köpte han hem den. Detta är kanske inte en bok i min smak, men jag tycker att den är sjukt snygg!
I många, många, många år har jag dregglat över detta omslaget av Miss Peregrin's home for Peculiar Children av Ransom Riggs. Allra helst hade jag velat ha den svenska utgåvan, men där finns bara filmomslaget. Nu tog jag tag i saken och köpte boken på engelska. Jag menar, så svår kan den inte vara att läsa.
Sista nykomlingen i bokhyllan är Apollon - eldens hemlighet av Rick Riordan. Jag har läst de två tidigare böckerna i denna serien och gillat dem väldigt mycket. När mannen såg denna boken, som av en slump, så fick den bums följa med hem!

Är du sugen på någon av dessa böcker? Vilken i sådana fall?

fredag 9 augusti 2019

Prydnader i bokhyllorna.

I mina bokhyllor går det att hitta andra saker än bara böcker. Vad sägs om stenhjärtan med fina ord, glassvampar, Diagon Alley, Funko Pops eller gosedjur?


Jag tycker verkligen om att göra bokhyllorna mer personliga genom att låta hyllplanen prydas av saker som representerar min mans och mitt liv.

Har du något speciellt älskvärt ståendes i din bokhylla? (Förutom böcker då, så klart.)

torsdag 8 augusti 2019

Omslagspärlor 2.

Idag tänker jag presentera er för fler omslagspärlor i mina bokhyllor. Det finns många omslag som jag tycker är otroligt fina och som jag gärna vill visa för er.


Dagens första omslag har jag fallit för på grund av dess färgpalett. Jag gillar hur illustratören av omslaget arbetat med olika nyanser av blått och på så vis skapat en kall känsla. Om det speglar bokens innehåll? Nja. Dock gillar jag den kontrast som, för mig, uppstår av bokens titel och kylan i den blå färgpaletten. Doften av ett hem är för mig doften av värme och nybakat, vilket inte återspeglas i färgen blått.

På omslag nummer två för denna vecka är det återigen färgerna som jag fallit för och den mystik som speglas av dimman i bilden. De dova färgerna på omslaget är så perfekta till bokens innehåll. Jag gillar också hur bokens titel får bryta av resten av bokomslaget och skrika ut vad den heter, även om formgivaren valt att använda en dov klarröd färg, hur det nu är möjligt.

Dagens tredje och sista omslag är älskat av ord- och språkälskaren i mig. Bara tanken på en kropp som är fylld av ord som berättar något får det att pirra i huden. Jag tycker det är så fint!


onsdag 7 augusti 2019

Recension: Delfin-räddningen

Titel:Delfin-räddningen
Författare: Lucy Daniels
Förlag: B-Wahlströms
Sidantal:154
Handling: Kan delfiner dö av sorg?
Mandy älskar att hjälpa till på delfinariet i Ibis Gardens, en av Floridas stora djurparker. Där finns Bob och Bing, två delfiner som är bästa kompisar och alltid lika glada och busiga. Publiken älskar deras uppvisningar.
Men en dag blir Bing plötsligt ensam i den stora bassängen. Förtvivlat simmar han omkring och letar efter sin vän. Mandy har hört att delfiner kan tyna bort och dö av ren sorg. Hon måste hjälpa Bing att få livslusten tillbaka - men hur?
 
Delfin-räddningen är en bok i den fristående serien "Djur i fara". Alla böcker i denna serie tar upp någon form av problematik kring djur. Det kan vara allt från tjuvjakt till problematiken som finns kring djur i djurparker. Serien riktar sig till yngre barn, vilket märks på språket.

Jag tycker det var mysigt att läsa Delfin-räddningen, då jag (som många andra) någon gång skulle vilja simma med delfiner. Att i denna boken få läsa om livet kring delfiner ökar min önskan att hoppa i plurret med en delfin.

Något jag är kritisk mot är att karaktärerna i boken gör något olagligt, utan att det funderas kring konsekvenserna. Brottet som görs är ett grovt sådant, som uppmuntras av vuxna. Inte okej!

Överlag tycker jag ändå att den mysiga faktorn i boken väger över och skulle helt klart rekommendera denna boken (och resten av serien) till en yngre läsare som älskar djur!

tisdag 6 augusti 2019

Tisdagstrion: Katter.

Inne hos Ugglan & Boken är det dags frö tisdagstrion, något som jag väljer att hänga med på. Denna veckan är temat Katter, då det är den internationella kattdagen på torsdag. Här kommer min härliga trio.

 Harry Potter och Fenixorden, där vår kära Krumben ger sig på och äter upp Förlängningsörat.

 Vad vore väl temat katter utan Cheshire-katten (även känd som Filur-katten) ur Alice i Underlandet.
När det kom till en tredje bok hade jag slut på böcker och gav mig på dotterns böcker. Självklart finns det en katt med i denna härliga bok!

måndag 5 augusti 2019

Recension: Rökridå

Titel:Rökridå
Författare: Krysten Ritter
Förlag: Southside Stories
Sidantal: 305
Handling: Tio år har gått sedan Abby Williams senast besökte sin hemstad. Hon har försökt lämna allt som hände där bakom sig. Nu bor hon i Chicago och har en framgångsrik karriär som miljörättsjurist. Men ett rättsfall tvingar henne att återvända till den lilla staden Barrens i Indiana, och det dröjer inte länge förrän hon upptäcker oväntade kopplingar till en tio år gammal skandal, som kulminerade i att tonårstjejen Kaycee Mitchell försvann. Men i sina försök att ta reda på vad som egentligen hände med Kaycee börjar Abby tvivla på sina egna minnen. Vad är sant och vad är inte? Och när hon snubblar över en ännu värre hemlighet - en obehagligt väletablerad företeelse som kallas Tävlingen - går det upp för henne att det i det lilla samhället gömmer sig ett mörker som är större än någon tidigare anat. 

Jag läser sällan deckare och hade jag stått i bokbutiken och hållit i denna boken, så hade den inte följt med mig hem. Tänk vilken tur att jag vann en tävling och fick denna bok i pris! För Rökridå är en bok jag är glad att jag läst och får äga.

I början av boken hade jag svårt att greppa alla karaktärer. Detta berodde inte på att det är många karaktärer, utan snarare på att min hjärna var upptagen med andra tankar, men när jag väl kom in i boken så fastnade jag för den.

Slutet överraskade mig, då jag inte förutsett upplösningen. Upplösningen skrämde mig och äcklade mig, men den gjorde boken värd att läsa!

torsdag 1 augusti 2019

Omslagspärlor.

Böckers omslag är för mig en viktig del i huruvida jag känner ett intresse för att läsa boken eller inte. Och ärligt talat, jag kan inte vara ensam om att bry mig om utseendet på en bok. Idag tänker jag dela med mig av fyra bokomslag jag tycker om.

Jag gillar färgerna i det här omslaget, speciellt hur det dova omslaget speglar innehållet i boken. Omslaget har överlag en färgskala som tilltalar mig och som jag tycker är skön att vila ögat på.
 Detta omslaget är vackert och jag gillar den känsla som återspeglas i omslaget. Även detta omslag speglar bokens handling och karaktärernas gestaltning på omslaget är spot-on!
Detta omslag sitter på en bok vars innehåll jag inte riktigt föll för, dock föll jag för omslaget. Den estetiska ådran i mig tilltalas av färgpaletten och hur det orangea och gröna kontrasterar varandra. Jag gillar även hur mycket som händer i omslaget, jag skulle kunna titta på det en lång stund och fortfarande hitta nya saker i det.
Motivet på det här bokomslaget får mig på fall genom dess arbete med ljuset i fotot. Jag, som är lite av en fotonörd i grunden, gillar hur fotografen har använt sig av ljuset för att skapa en känsla av magi, något som sedan återfinns i bokens handling.